Crevits lanceert gratis online psychologische begeleiding voor jongeren

Samen met OnlinePsyHulp, een platform dat online hulp en begeleiding biedt aan mensen die met problemen kampen op het vlak van geestelijke gezondheid, heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) een nieuw platform voor jongeren gelanceerd. Iedereen tussen 16 en 23 jaar die kampt met psychische moeilijkheden zal bij OnlinePsyHulp-jongeren terechtkunnen voor gratis online begeleiding.

"Het mentaal welzijn van jongeren staat onder druk", zegt Crevits. "Tijdens corona is gebleken dat investeren in een digitaal aanbod cruciaal is om bepaalde doelgroepen toegankelijke hulp te bieden. Dit past volledig binnen de leefwereld van jongeren. Bovendien geloof ik in de kracht van technologie en bereikbaarheid, en dit programma is een voorbeeld van hoe we online tools kunn en inzetten om de mentale gezondheid van onze jongeren te ondersteunen."

Het aanbod op het platform bevat onder andere online sessies met een psycholoog, maar ook een zelftest 'vibecheck'. Op die manier kunnen jongeren die nog geen gepaste hulp gezocht of gevonden hebben al geholpen worden, zegt Crevits.

Het nieuwe online hulpaanbod moet ondersteuning bieden bij een breed scala aan psychische klachten, variërend van angst en sombere gevoelens tot het omgaan met diverse emotionele uitdagingen. Er kan ook ingespeeld worden op specifieke thema's zoals eenzaamheid, identiteit, relationele problemen, zelfbeschadiging, trauma, eetproblemen, gamen en middelengebruik.

De begeleiding door psychologen, psychotherapeuten en andere professionals gebeurt aan de hand van gepersonaliseerde begeleiding en psycho-educatieve hulpmiddelen. Om de drempel zo laag mogelijk te maken, is het online aanbod gratis, wordt vertrouwelijkheid gegarandeerd en kunnen deelnemers anoniem blijven als ze dit wensen.

OnlinePsyHulp-jongeren kan rekenen op 141.890 euro aan Vlaamse steun. Volgens Crevits past het budget voor de uitbreiding in het crisis- en investeringsplan jeugdhulp waarbij ze 1,2 miljoen euro uittrekt voor de versterking van verschillende online hulplijnen voor jongeren.

Het nieuwe platform is te raadplegen via www.onlinepsyhulp-jongeren.be.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.