Commissie vraagt Meta voor tweede keer om extra info onder digitaledienstenwet

De Europese Commissie wil van de Amerikaanse techbedrijven Meta en Snap meer informatie krijgen over de manier waarop ze de mentale gezondheid beschermen van minderjarigen die hun diensten gebruiken. Meta is het moederbedrijf van Instagram, WhatsApp en Facebook; Snap is de ontwikkelaar van Snapchat.

Het is in het geval van Meta al de tweede keer dat het van de Commissie de vraag krijgt om meer inkijk te geven in zijn manier van werken. Dat gebeurt in het kader van de nieuwe Europese digitaledienstenwet, die sociale media- en andere 'big tech'-bedrijven regels oplegt om gebruikers te beschermen. Een maand geleden moest Meta aangeven hoe het omgaat met de verspreiding van illegale content en desinformatie in de context van verkiezingen en de oorlog tussen Israël en Hamas.

De nieuwe vraag aan Meta en aan Snap gaat deze keer dus om de bescherming van minderjarigen. Beide bedrijven hebben tot 1 december de tijd om te reageren. Op basis van hun antwoorden gaat de Commissie na of er eventueel procedures moeten worden geopend. In het ultieme geval kunnen die tot boetes leiden.

Gisteren/donderdag werden ook TikTok en YouTube al gevraagd een betere inzage te geven in hun beleid ten aanzien van minderjarigen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.