CLB's krijgen extra geld voor mentaal welzijn scholieren

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) krijgen 8,5 miljoen euro per jaar aan extra budget. Zo kunnen ze zo'n 150 medewerkers aanwerven om de aanwezigheid in de scholen te versterken, zo heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aangekondigd.

Het bijkomende budget, dat de CLB's vanaf volgend schooljaar ontvangen, moet toelaten om meer medewerkers fysiek aanwezig te laten zijn in scholen. Scholen stellen de voorbije jaren immers vast dat er meer zorgnoden zijn. Het extra personeel moet toelaten om meer in te zetten op het mentaal welzijn van de leerlingen en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval te versterken. Met het geld wordt ook de digitale hulpverlening van de CLB's verder uitgebouwd. 

Het extra geld gaat ook gepaard met een versterkte samenwerking van de CLB's over de verschillende onderwijsnetten heen. Ze gaan bijvoorbeeld nog meer expertise delen over thema's als kansarmoede en radicalisering, de spijbelproblematiek samen in kaart brengen en medische controles of vaccinaties organiseren in de infrastructuur die het dichtste bij een school ligt, ook als die infrastructuur tot een ander net behoort. 

Weyts wijst erop dat de coronacrisis de aandacht voor het mentale welzijn van de jeugd heeft versterkt. "Tijdens de pandemie werden de CLB's al versterkt en nu versterken we hun belangrijke werking structureel", zegt de minister. "We hebben in de laatste jaren voor het eerst een Vlaanderenbreed beleid rond mentaal welzijn voor studenten op poten gezet, en nu investeren we ook steeds meer in het mentaal welzijn van scholieren".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.