Charles focust in eerste King's Speech op gezondheid, economie en oorlogen

De Britse koning Charles III heeft het parlementaire jaar geopend met een troonrede waarin hij de beleidsplannen van de regering-Sunak voor het volgende jaar uiteenzette. Het was voor Charles de eerste officiële King's Speech sinds hij op de Britse troon zit. In zijn toespraak focuste hij onder meer op de oorlogen in Gaza en Oekraïne, maar beloofde hij ook strengere regels rond de verkoop van sigaretten.

Naast Charles woonde ook koningin Camilla de King's Speech bij in Westminster, de thuishaven van het Britse parlement. Charles begon zijn toespraak met een eerbetoon aan zijn moeder, voor haar ongekende "toewijding aan het land". Hij erkende daarna een aantal grote uitdagingen op lange termijn in het Verenigd Koninkrijk die de coronapandemie en de Russische in vasie in Oekraïne met zich hebben meegebracht. 

Charles benadrukte dat zijn regering acties zal ondernemen om de inflatie te doen dalen, de kosten van levensonderhoud voor gezinnen te verlagen en bedrijven te helpen nieuwe jobs en investeringen te financieren. "Deze beslissingen zullen de financiën van huishoudens helpen, de schuld van de publieke sector verminderen en de financiële toestand van het land veiligstellen", klonk het. Ook komt er wetgeving om de energiezekerheid van het Verenigd Koninkrijk te versterken "met als doel sneller koolstofvrij te worden dan andere G7-economieën". 

"Rookvrije generatie"

In zijn troonrede had Charles ook aandacht voor de gezondheid van zijn burgers. Zo kondigde hij een "rookvrije generatie" aan, door de verkoop van tabak te verbieden aan kinderen jonger dan 14 jaar. Ook komen er strengere regels voor marketing van e-sigaretten. Verder volgen er "recordinvesteringen" in de geestelijke gezondheidszorg en zal worden gezorgd voor een minimale dienstverlening bij de Britse gezondheidsdienst (NHS) bij stakingen. 

Ook ernstige misdrijven zullen in de toekomst strenger worden bestraft, onderstreepte Charles. Zo krijgt de politie extra bevoegdheden om bijvoorbeeld online criminaliteit en seksuele kinderlokkerij te bestraffen. Er komen ook nieuwe wetten voor de bescherming van openbare gebouwen "om een nieuwe Manchester-aanslag te voorkomen". Ook blijft de Britse regering ervoor ijveren om de "gevaarlijke en illegale oversteek van het Kanaal in kleine bootjes te bestrijden".

Charles focuste in zijn King's Speech op de oorlogen in Oekraïne en Gaza. "De regering zal blijven investeren in onze dappere strijdkrachten", klonk het. "Mijn ministers zullen nauw samenwerken met internationale partners om Oekraïne te steunen, de NAVO te versterken en de meest urgente veiligheidsproblemen aan te pakken. Dit omvat ook de gevolgen van de barbaarse terreurdaden tegen de bevolking van Israël, het faciliteren van humanitaire hulp naar Gaza en het ondersteunen van de vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten." 

Artificiële Intelligentie

Verder beloofde Charles onder meer betere verbindingen qua vervoer in Engeland en hervormingen in het onderwijs onder de noemer 'Advanced British Standard'. De regering wil volgens Charles ook de Britse economie concurrerender maken door handelsovereenkomsten te sluiten met "dynamische economieën, die banen en groei in het Verenigd Koninkrijk zullen opleveren". Ook benadrukte de 74-jarige Charles dat de regering wettelijke kaders zal opzetten om de veilige commerciële ontwikkeling van revolutionaire technologieën, zoals artificiële intelligentie, te ondersteunen.

Het was voor Charles de eerste officiële troonrede sinds hij op de troon zit. In mei vorig jaar verving hij wel zijn moeder bij de Queen's Speech, die destijds met mobiliteitsproblemen kampte. Charles nam toen wel niet plaats op de officiële stoel, The Sovereign's Throne, en droeg geen traditionele Britse kroonjuwelen, zoals de Imperial State Crown.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.