CD&V gaat voor verdubbeling budget geestelijke gezondheidszorg

Als het van CD&V afhangt, verdubbelt het budget voor geestelijke gezondheidszorg de komende jaren. Dat staat in een plan - getiteld "May the force be with youth" - waarin de partij mentaal welzijn van kinderen en jongeren tot absolute prioriteit uitroept.

De aandacht voor geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen legislatuur fors toegenomen. Dat had ook te maken met de coronapandemie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lanceerde ook een systeem van goedkope hulp - gratis onder de 24 jaar - bij een geconventioneerde psycholoog. Intussen vonden al 329.096 mensen hun weg naar dit aanbod: 113.543 kinderen en jongeren en 215.553 volwassenen.

CD&V wil meer psychologen warm maken om zorg aan verlaagd tarief aan te bieden. Daarvoor moet het budget voor geestelijke gezondheidszorg omhoog naar 2,4 miljard, ofwel 12 procent van het totale budget, zoals de OESO het vraagt, legt Kamerlid Nawal Farih uit. Die extra middelen moeten er ook voor zorgen dat jongeren ook na 18 jaar hulp kunnen krijgen bij hun vertrouwde kinder- of jeugdpsychiater. De continuïteit van het aanbod aan mentale zorg moet er zijn tot 25 jaar, vindt Farih. Zij wil ook het voorschrijfgedrag van huisartsen aanpakken.

Een belangrijk luik in het plan slaat op preventie. Vlaams parlementslid Katrien Schryvers benadrukt daarbij het belang van de "nulde lijn" - laagdrempelige hulp in de directe leefwereld van jongeren. Een opvallend voorstel daarbij is een statuut voor jonge mantelzorgers dat hen bijvoorbeeld toelaat af en toe afwezig te zijn op school. Een lokale sociale kaart moet overzichtelijk maken waar ouders en jongeren terecht kunnen. 

Tot slot moet er een Masterplan Jeugdinfrastructuur komen. Daarin moet volgens Vlaams minister Benjamin Dalle zowel aandacht gaan naar kwaliteitsvolle jeugdinfrastructuur als naar de jeugdvriendelijke inrichting  van de publieke ruimte. Gespreid over verschillende legislaturen is sprake van een investering van 1,4 miljard euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.