CARA opent eerste provinciale rijgeschiktheidscentrum in Hasselt

In Hasselt is de eerste provinciale hub geopend van het rijgeschiktheidscentrum CARA. Het centrum onderzoekt of mensen nog veilig aan het verkeer kunnen deelnemen op basis van medische, neuropsychologische en rijpraktische criteria. Die onderzoeken gebeuren, na een medische doorverwijzing, enkel bij personen van wie er twijfel is over de rijgeschiktheid. Tot nu toe moesten chauffeurs zich steeds naar Brussel verplaatsen om die testen af te leggen, maar dat is nu verleden tijd.

"Vanaf nu kunnen alle onderzoeken (zowel neuropsychologisch, medisch als rijpraktisch) van Limburgse cliënten dichter bij huis gebeuren. Voorheen konden enkel in sommige gevallen de rijpraktische proeven al lokaal gebeuren", aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) bij de opening van de eerste provinciale rijgeschiktheidsafdeling in het Jessa Ziekenhuis van Hasselt. 

"Vorig jaar werden in totaal 868 personen uit Limburg onderzocht op hun rijvaardigheid. Daarvan werd ongeveer 25 procent uitgenodigd in Brussel voor medische en neuropsychologische onderzoeken en/of rijpraktische proeven", aldus de minister. "Die onderzoeken kunnen vanaf nu allemaal in Hasselt afgelegd worden. De dienstverlening wordt zo dus nog beter afgestemd op de noden van de doelgroep."

Vorig jaar werden in Vlaanderen in totaal 4.980 personen door het CARA onderzocht op hun rijgeschiktheid. De gemiddelde leeftijd is 59 jaar. Daarvan kreeg 13 procent te horen dat hun rijgeschiktheid niet meer voldoende is om nog veilig aan het verkeer deel te nemen. Voor overige 87 procent was dat wel nog het geval, al dan niet met aanpassingen aan hun voertuig en/of beperkingen op hun rijbewijs. De helft van de bestuurders kreeg minstens een beperking opgelegd. 

Na de rijgeschiktheidsafdeling in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt opent verkeersveiligheidsinstituut VIAS dit najaar bij het AZ Delta in Roeselare een soortgelijke rijgeschiktheidsafdeling in West-Vlaanderen. Andere provinciale hubs zijn in de toekomst zeker mogelijk, klinkt het.

Mensen die twijfels hebben over hun rijgeschiktheid kunnen in eerste instantie een online zelftest uitvoeren op de vernieuwde website www.senior-test.be. Als daaruit blijkt dat ze tot de risicogroep behoren, nemen ze best contact op met hun arts of specialist. Die kunnen bij gegronde twijfel altijd doorverwijzen naar de onderzoeken van het CARA.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.