Burgemeesters verkopen cupcakes ten bate van Alzheimeronderzoek en -opleiding

StopAlzheimer organiseert elk jaar de cupcake-actie, waarbij woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis cupcakes bakken en deze verkopen. De opbrengst gaat naar het Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar dementie en opleiding van dementie-experten.  Onder meer de burgemeesters van Brugge, Leuven en Nieuwpoort zegden al toe.

Joost Martens, directeur van stopalzheimer.be: “Wij roepen alle burgemeesters op om samen met de bewoners van woonzorgcentra in hun gemeente lekkernijen te bakken en te verkopen. Ongeveer 70% van de bewoners van WZC's hebben een vorm van dementie en zo worden ook zij actief betrokken bij deze actie.”

Dit jaar werkt Stopalzheimer voor het eerst samen met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen om van de actie een nog groter succes te maken. De Expertisecentra Dementie zijn samen met andere partners onder meer de drijvende kracht achter dementievriendelijke gemeenten. Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: “De cupcake-actie kadert perfect in de missie en visie van de Expertisecentra Dementie. We streven immers naar een samenleving waar iedereen die met dementie te maken krijgt zich gewaardeerd en ondersteund voelt. De door ons opgeleide referentiepersonen en onze regionale expertisecentra zijn dan ook vaak betrokken bij initiatieven om een lokaal bestuur tot actie aan te zetten.”

Ongeveer 1 op de 7 mannen en maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt een vorm van dementie. Op dit moment telt Vlaanderen en Brussel 141.000 personen met dementie. En als er niets gebeurt, zal het aantal Alzheimerpatiënten in 2046 in België bijna verdubbelen, want er zijn tot op heden geen geneesmiddelen. 

De oplossing is wetenschappelijk onderzoek. Stichting Alzheimer Onderzoek steunt daarom Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De Expertisecentra Dementie vergroten het bewustzijn rond dementie in de samenleving en creëren een realistische beeldvorming. Zij verbinden en versterken personen actief in de zorgsector en realiseren hun missie in samenwerking en co-creatie met partners.

www.stopalzheimer.be 

www.dementie.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.