Bijna zeventig gevallen van botulisme na behandeling voor vermagering in Turkije

De Europese gezondheidsdienst ECDC waarschuwt voor de ontwikkeling van botulisme - een ernstige neurologische aandoening - bij mensen die in Turkije een behandeling met botulinetoxine voor vermagering hebben ondergaan. De gezondheidsdienst telt 67 van zulke gevallen tussen eind februari en 10 maart, die verband houden met een injectie in de maag.

Van die 67 gevallen zijn er 12 gemeld in Duitsland, 1 in Oostenrijk, 1 in Zwitserland en 53 in Turkije. "De momenteel beschikbare informatie wijst erop dat alle patiënten medische ingrepen hadden, bedoeld om hen te helpen gewicht te verliezen", aldus de ECDC in een verklaring. Zestig gevallen zijn gelinkt aan een privéziekenhuis in Istanboel en drie aan een privéziekenhuis in Izmir.

Hun symptomen gaan van mild tot ernstig. Enkelen zijn in het ziekenhuis opgenomen, van wie sommigen op afdelingen intensieve zorg liggen en een antitoxine toegediend hebben gekregen.

Mensen die tussen 22 februari en 1 maart naar Istanboel en Izmir zijn gereisd voor zo'n behandeling - een injectie in de maag met botulinetoxine - krijgen van de ECDC de raad om medisch advies in te winnen. Vooral dan als ze symptomen hebben zoals zwakheid, moeilijkheden met ademen en/of slikken. 

De Europese gezondheidsdienst raadt Europese burgers ook sterk af om zulke behandelingen tegen obesitas in Turkije te ondergaan, omdat die een groot risico inhouden om botulisme te ontwikkelen. Voorlopig is het volgens de ECDC onduidelijk of de gevallen wijzen op een probleem in de betrokken ziekenhuizen, of met het product dat werd toegediend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 maart 2023

    En ik werd tot in den treure toe naar links gezwiept op Tender is the Night wegens mijn kale kletskop maar dank zij 1 Turkse haar transplantatie heb ik nu weer de krullebol van mijn jeugd en de “Chicks “, al heeft den tand des tijds daar ook al lelijk huis & kuis gehouden !