Bijna 300 wetenschappers stellen opnieuw risicobeoordeling glyfosaat in vraag

Zowat 290 wetenschappers uit de Lage Landen kaarten in een open brief aan de Belgische en Nederlandse regering de risicobeoordeling van onkruidverdelger glyfosaat aan. "Met de huidige procedure is het onmogelijk te bepalen of glyfosaat veilig is", stelt milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu naar aanleiding van de brief.

De timing is niet toevallig. Vandaag komt de glyfosaat-kwestie opnieuw op het Europese menu. Vorige maand konden de lidstaten geen akkoord bereiken over een verlenging van de vergunning voor glyfosaat.

Het voorstel van de Europese Commissie om de vergunning met tien jaar te verlengen kreeg bij een bijeenkomst van experts van de 27 lidstaten geen gekwalificeerde meerderheid. Hierdoor ligt het voorstel vandaag opnieuw voor ter stemming, ditma al in een beroepscommissie. De doorslag werd vorige maand gegeven door de zwaargewichten Duitsland en Frankrijk, die net als België en Nederland voor een onthouding kozen.

In de brief aan de Nederlandse en Belgische ministers van Landbouw, Volksgezondheid en Omgeving stellen 291 wetenschappers, onder wie 132 Belgische, tekortkomingen in de risicobeoordeling aan de kaak. Onafhankelijk en recent onderzoek wordt volgens hen momenteel niet ernstig in rekening gebracht. En "uitermate relevante en onafhankelijke studies", bijvoorbeeld over een mogelijk verband tussen de ziekte van Parkinson en het gebruik van glyfosaat, worden dan weer niet in aanmerking genomen, aldus BBL in een persbericht. De wetenschappers spreken van een "verouderd beoordelingskader" bij het Europees Voedselveiligheidsagentschap EFSA.

"Men kan niet simpelweg blijven beweren dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het verband tussen glyfosaat en de ziekte van Parkinson", stelt neuroloog Patrick Santens van UZ Gent/UGentt. "Er is te veel onderzoek dat in die richting wijst en dat zou moeten aanleiding geven tot een verbod op gebruik van het middel", aldus de specialist in neurodegeneratieve aandoeningen.

De wetenschappers verwijzen ook naar andere hiaten. Zo zou 'oxidatieve stress', een proces in het lichaam dat tot kanker kan leiden, niet meegenomen zijn bij de risicobeoordeling. En "alarmerende aanwijzingen" over een link tussen glyfosaat en long- en darmgezondheid, en gedragsveranderingen, "werden onvoldoende onderzocht". Ook zou de impact op de biodiversiteit een zorgpunt zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.