Vlaamse Parkinson Liga schenkt dankzij legaat 100.000 euro aan onderzoek naar oorzaak

Op het congres van de Vlaamse Parkinson Liga in Gent heeft de vereniging zondag 130.000 euro geschonken voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson. "Via een legaat kunnen we het laboratorium voor Neurobiologie en Gentherapie (KU Leuven) steunen met 100.000 euro", zegt ondervoorzitter Lut Moereels van de Vlaamse Parkinson Liga.

De Vlaamse Parkinson Liga organiseerde zondag een congres naar aanleiding van Parkinsonwerelddag op 11 april. "We weten dat zelfs na 200 jaar de ziekte van Parkinson nog niet te genezen is, maar we laten ons niet meer in het hoekje duwen. We willen naar buiten treden om correcte informatie te verspreiden over de ziekte van Parkinson. Het behoud van levenskwaliteit en het verder deel uitmaken van de maatsc happij vragen onder meer een optimale behandeling en behoud van maatschappelijke contacten en mobiliteit", zegt de Vlaamse Parkinson Liga.

De vereniging schonk dankzij een legaat 100.000 euro aan het laboratorium voor Neurobiologie en Gentherapie, geleid door Prof. Veerle Baekelandt. "Deze som wordt overeenkomstig de wens van de erflater bestemd voor verder onderzoek naar Parkinson en MSA (Multipele systeematrofie, een neurodegeneratieve aandoening die zeldzamer is dan Parkinson). Het gaat om onderzoek naar verschillende vormen van eiwit-complexen die afhankelijk van de vorm Parkinson- of MSA-achtige symptomen induceren", zegt Moereels.

Een ander onderzoek, dat het verband tussen de darm en de hersenen bij de ziekte van Parkinson wil bestuderen, wordt gesteund met 30.000 euro. "Tot op vandaag bestaat er nog geen enkel medicijn dat de ziekte van Parkinson geneest of afremt. De huidige medicatie is enkel symptoom-behandelend. Om een efficiënte behandeling op punt te stellen moet men kunnen ingrijpen in het ontwikkelingsproces van de ziekte", is te horen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.