Psychiaters tussen bevlogenheid en emotionele uitputting

Net als in 2019 blijkt uit de nieuwe peiling van De Jonge Psychiater uit 2023 dat psychiaters tevredenheid blijken te ervaren over hun vak, en ook dat ze veel energie krijgen van patiëntencontact. Tegelijkertijd valt op dat de ervaren stress hoger is in vergelijking met referentiegetallen uit de algemene bevolking, en dat de ervaren emotionele uitputting relatief hoog is. 
Het vakblad De Jonge Psychiater meet geregeld de temperatuur van de beroepsgroep (ook van psychiaters in opleiding). Dat gebeurde een eerste keer in 2019 en in 2023 liep een nieuwe peiling. Meer dan 900 psychiaters uit Nederland (757) en België (199) deden mee. Ook anno 2024 staat de psychiater nog altijd voor vele uitdagingen. Onder meer de lange wachtlijsten drukken op het gemoed van psychiaters, en het is geen geheim dat er onvrede heerst over hoe de zorg op dit moment is georganiseerd qua administratieve belasting bijvoorbeeld.

De resultaten zijn enigszins dubbel: psychiaters in opleiding zijn gelukkig en bijzonder tevreden over hun leven. Dat komt overeen met de trots, bevlogenheid en passie die psychiaters, net als in 2019, nog altijd blijken te ervaren over hun vak. Anderzijds valt op dat de ervaren stress hoger is in vergelijking met referentiegetallen uit de algemene bevolking, en dat de ervaren emotionele uitputting relatief hoog ligt. Dat laatste is een zorgelijke ontwikkeling, omdat dit, niet alleen nu maar zeker op de langere termijn, een negatieve invloed kan hebben op de zorgkwaliteit.

Een belangrijke factor die bij lijkt te dragen aan de stress die psychiaters ervaren, zijn de organisatorische aspecten van het vak: te sterke fragmentatie, meent driekwart. Psychiaters geven aan dat zij bereid zijn een actieve rol te spelen in de GGZ: ze willen niet toekijken vanaf de zijlijn. Ze vragen dat er voldoende ruimte blijft voor de psychiater als medisch specialist, om de zorg inhoudelijk vorm te geven. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat stress wordt verlaagd, zodat psychiaters met nog meer energie kunnen functioneren in hun vak.

Meer info over het rapport vindt u hier.

> Veel psychiaters emotioneel uitgeput

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.