Prof. Geert Dom (UA) leidt Europese organisatie verslavingsverenigingen

Op een congres in Lissabon werd prof. Geert Dom (UAntwerpen) herkozen als voorzitter van EUFAS (European Federation of Addiction Societies). Ook de komende twee jaar wil Dom inzetten op de uitbreiding en uniformisering van zowel onderzoek als behandelrichtlijnen in verslaving doorheen Europa.

EUFAS is een koepelorganisatie die 34 wetenschappelijke verslavingsverenigingen in meer dan 20 Europese landen groepeert. De vereniging vertrekt vanuit de vaststelling dat de verslavingsproblematiek in de Europese landen vrij gelijkaardig is, maar dat de beleidsvoering rond verslaving en de zorg voor verslaafden erg divers gebeurt.

“We willen dan ook gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek faciliteren”, vertelt prof. Dom. “Daarnaast proberen we ook de beleidsmakers op Europees niveau te overtuigen. Door een beter beeld te krijgen van wat er allemaal gebeurt in de verschillende landen, streven we naar beter onderzoek, naar beter beleid en naar een betere zorgpraktijk.”

Zorgnoden in kaart brengen

Op 24 oktober werd prof. Dom, die ook medisch directeur van het psychiatrisch centrum Multiversum in Boechout is, op het Lisbon Addictions Congress herverkozen als voorzitter van EUFAS. Hij begint aan een tweede mandaat van twee jaar.

“Ik zal me vooral focussen op het versterken van het netwerk tussen de verschillende nationale verenigingen doorheen Europa. Het in kaart brengen van zorgnoden (onder meer via Europese surveys), het ontwikkelen van gemeenschappelijk gedragen zorgstandaarden en participatie in Europese onderzoeksprojecten staan hoog op de agenda voor de volgende twee jaar.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.