Neuropsychiaters "760" mogen geen logopedie meer voorschrijven

Een aantal neuropsychiaters heeft ontdekt dat hun Riziv-nummer dat eindigt op 760 sinds 1 mei 2023 geen recht meer geeft op vergoeding van beoordelingen en voorschriften voor logopedie door hun ziekenfonds. "Ik ben des te meer verbaasd omdat ik van tevoren niet de minste directe informatie van het Riziv kreeg," zegt een van hen. "De betrokken patiënten zijn verrast dat we er niet eens van weten. Het is een puinhoop. Dit ondermijnt specialisten in de ogen van patiënten.

Ter herinnering: in 2022 werd de vraag gesteld over dit soort interventies voor multiple sclerosepatiënten, zeker beperkt tot artsen die in erkende MS-centra werken. "Logopedie wordt voorgeschreven in tal van neurologische situaties: nawerkingen van een beroerte, de ziekte van Parkinson, neuropsychiatrische problemen met taalstoornissen, post-neurochirurgische zorg, enz. 

Waarom?

Neuropsychiaters vragen zich af wat de redenen zijn voor deze beslissing. Financieel? Als dat zo is, is dat verrassend aangezien er elk jaar minder 760 en aanverwante specialisten zijn. "In het werkveld begrijpen logopedisten niet wat ons ervan weerhoudt om logopedie te blijven voorschrijven. Patiënten en logopedisten zijn misschien verbaasd dat onze vaardigheden in twijfel worden getrokken en vooral dat patiënten verplicht zullen worden om contact op te nemen met een andere neuroloog."

"Deze beslissing zal ertoe leiden dat veel van onze patiënten zullen vertrekken en slechts bij één neuroloog zullen blijven," legt neuropsychiater Dr. Jean-Emile Vanderheyden uit. " Verscheidene van hen hebben me zelfs gevraagd om de contactgegevens van een andere neuroloog... Om nog maar te zwijgen van de schadelijke effecten van mond-tot-mondreclame."

Oproep aan de minister

De neuropsychiaters doen een oproep naar minister Vandenbroucke: "We zijn bereid om hem te ontmoeten om de situatie uit te leggen zodat hij de impact van een dergelijke beslissing op het terrein volledig begrijpt," zegt Dr. Jacques Harmant.

Tot slot is er nog een aspect dat hen niet onberoerd laat: "Er is een bewezen artsentekort, en de oudere artsen worden verhinderd om hun beroep naar behoren uit te oefenen. Begrijpe wie begrijpen kan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Lutgart GOOSSENS

    06 december 2023

    Dit is echt Kafka!Ik ben neuropsychiater - revalidatie arts en werk al 30 jaar in een revalidatiecentrum voor kinderen. Ik zie ook kinderen in mijn privé-praktijk. Hoe moet ik nu gaan uitleggen dat ik geen logopedie mag voorschrijven???? Geen enkele van mijn collega's neurologen heeft de deskundigheid die ik op dat vlak heb! Aub doe er iets aan!