Bedrijf van Musk krijgt toelating om hersenimplantaten te testen op mensen

Neuralink, een bedrijf van miljardair Elon Musk, heeft de goedkeuring gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om zijn hersenimplantaten te testen op mensen. Dat kondigde het bedrijf aan op Twitter.

"Dit is een belangrijke eerste stap waarmee onze technologie op een dag veel mensen kan helpen", aldus het Californische bedrijf, eraan toevoegend "dat de werving voor de klinische proeven nog niet geopend is". 

Neuralink werkte al langer aan een implantaat - zo groot als een muntstuk - dat in de schedel wordt ingebracht. Bedoeling is om via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer. Elon Musk zei eind vorig jaar al dat er gesprekken bezig waren met de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA en verwachtte "binnen de zes maanden groen licht" voor een eerste test met mensen. 

Neuralink wil via het implantaat slachtoffers van bijvoorbeeld amytrofische laterale sclerose (ALS) of een beroerte toelaten om te communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen.

Het bedrijf van Musk is niet het enige dat zich bezighoudt met technologie om de werking van de hersenen te monitoren. Er wordt al decennialang wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. Maar de komst van Musk heeft er wel voor gezorgd dat andere investeerders interesse krijgen in het domein en het onderzoek sneller opschiet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.