AZ Sint-Blasius opent nieuw pijncentrum op campus Dendermonde

Het multidisciplinair pijncentrum van AZ Sint-Blasius is verhuisd naar een gloednieuwe locatie op campus Dendermonde. De nieuwe infrastructuur biedt vele voordelen voor patiënten, artsen en medewerkers. Zowel patiënten met acute als met chronische pijn kunnen er terecht. 

In Zele blijven de pijnartsen één dag per week consultaties aanbieden. De pijnkliniek van AZ Sint-Blasius werd opgericht in 2000, op de campus te Zele. In 2013 werd AZ Sint-Blasius erkend als multidisciplinair pijncentrum. 

Sindsdien is het pijncentrum sterk gegroeid. In 2021 behandelde het team 6.400 patiënten, een stijging van 25% tegenover vijf jaar geleden.

Het pijncentrum bestaat uit twee pijlers: enerzijds medisch-technische pijnbehandelingen en consultaties en anderzijds een multidisciplinaire aanpak van pijn (zie hieronder). Behandeling is vaak maatwerk: niet zelden wordt een combinatie van een medisch-technische en een multidisciplinaire aanpak voorgesteld. Naast de behandeling van acute en chronische pijn, werkt het pijncentrum ook preventief: de gepaste behandeling voorkomt dat acute pijn chronisch wordt of dat chronische pijn verergert.

Eerste pijler: medisch-technische behandelingen:

-        Voor wervelkolom-gerelateerde pijnen (cervicaal, thoracaal, lumbaal) zoals:

o   Epidurale infiltraties (translaminair en transforaminaal)

o   Facetinfiltraties en -denervaties

o   Infiltraties en -denervaties van het sacro-iliacaal gewricht

o   Infiltraties en -radiofrequente lesies van de dorsale wortel ganglia (DRG’s)

-        Voor sympathisch gemedieerde pijnklachten:

o   Infiltraties en radiofrequente lesies van het ganglion stellatum, de lumbale sympathicusketen en het ganglion impar

-        Spierinfiltraties (o.m. triggerpuntinfiltraties)

-        infiltraties en radiofrequente behandelingen van perifere zenuwen (o.m. nn. occipitales, n. cutaneus femoris lateralis, n. ilio-inguinalis, n. genitofemoralis, geniculaire zenuwen, …) 

-        Infuustherapie (lidocaïne en s-ketamine) voor vooral neuropathische en myofasciale pijnen. 

-        Transcutane Electro Neuro Stimulatie

-        Capsaïcine (Qutenza)-therapie voor invaliderende, gelocaliseerde neuropatische pijnen met uitgesproken hyperesthesie of allodynie.

-        Plaatsen/vervangen/reviseren van pijnpompen en neurostimulatoren 

-        Specifieke behandelingen voor pijn bij kanker, radiofrequente behandeling van de nn. Splanchnici en van de plexus coeliacus.

Voor deze medisch-technische behandelingen telt het team vijf pijnartsen en vijf pijnverpleegkundigen.

Tweede pijler: de multidisciplinaire behandelingen

Het multidisciplinair pijnteam behandelt chronische pijnpatiënten, die niet (meer) voldoende geholpen  kunnen worden met medicatie en/of infiltraties. Doel is niet het “pijnvrij” maken, maar een verbeterde levenskwaliteit, op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebied. Zo wordt getracht verdere chronificatie van de pijn of inactivatie van de patiënt tegen te gaan. Deze hulp wordt grotendeels kosteloos aangeboden. De samenwerking met de huisarts blijft cruciaal in de begeleiding van chronische pijn. 

Het multidisciplinair pijnteam is samenbgesteld uit pijnpsychologen, algologische verpleegkundigen, een sociaal verpleegkundige, een kinesitherapeut en een ergotherapeut.

Er is intense samenwerking met de verwijzende disciplines: huisartsen, fysiotherapie, neurochirurgie, orthopedie, reumatologie en andere. 

Twee pijlers, één centrum

De nieuwe pijnkliniek zal bestaan uit twee gloednieuwe behandelzalen, uitgerust met apparatuur voor medische beeldvorming (röntgenapparatuur, echotoestel) en  voor pijntherapeutische behandelingen. Er zijn ook aparte kamers voor de infuustherapieën en er is meer ruimte voor de patiënten die een technische behandeling krijgen, om een optimale patiëntenflow te kunnen garanderen. 

In de nieuwe pijnkliniek is er ook plaats voor meer invasieve procedures, zoals infiltraties en denervaties van het ganglion van Gasser (trigeminusneuralgie) en van het ganglion sphenopalatinum (clusterhoofdpijn, migraine en atypische aangezichtspijnen).

De algologische en sociale verpleegkundigen en de pijnpsychologen kunnen hun consultaties ook in de nieuwe vleugel houden, waardoor onderling overleg en overleg met de pijnartsen veel gemakkelijker zal zijn. Bovendien is er een vergaderzaal, waar de chronische pijnpatiënten groepssessies zullen kunnen volgen.

Bij de bouw en inrichting stonden duurzaamheid, ergonomie en de beleving van de patiënt centraal. Alle ruimtes zijn ruim en rustgevend ingericht, met natuurlijk licht en met materialen die een positieve invloed hebben op patiënten en  medewerkers. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.