AZ Jan Palfijn werkt zorgtraject uit voor 75-plussers met cognitieve problemen

In het AZ Jan Palfijn hebben specialisten een zorgtraject uitgewerkt voor oudere patiënten met geheugenproblemen. De nieuwe aanpak is nodig want de vraag in de omgeving van Gent is groot, zegt het ziekenhuis. Er kunnen elk jaar 100 patiënten terecht en het ziekenhuis zal daarbovenop 200 mensen kunnen opvolgen. 

75-plussers worden soms vergeetachtiger, twijfelen aan hun geheugen of denken wat trager. Met het traject CogniCare 75+ wil Jan Palfijn de zorg organiseren met een team dat over de grenzen van medische specialismen heen is samengesteld. Een geriater, een psychiater, een neuroloog, verpleegkundigen, psychologen en ergotherapeuten zullen de patiënt als ploeg opvolgen. "Er wordt niet alleen gekeken naar het medische luik, maar ook naar alles wat leeft bij de patiënt en zijn omgeving", legt het Gentse ziekenhuis uit. Een huisarts verwijst de persoon in kwestie door naar het ziekenhuis. De eerste onderzoeksdag begint met een verpleegkundige bevraging, parametercontrole, bloedonderzoek, hartfilmpje (elektrocardiogram of ECG) en een medicatienazicht. Vervolgens wordt een hersenfilm (elektro-encefalogram of EEG) gemaakt en is er een consult bij een neuroloog en een psychiater. In de namiddag komt een ergotherapeut langs voor een uitgebreid geriatrisch onderzoek.

Als de diagnose er nog niet is, volgt bijkomend onderzoek op de vervolgafspraak die een viertal weken later wordt gepland. Op die dag is er een beeldvormend hersenonderzoek (CT-hersenen, MRI-hersenen, hersenperfusie onderzoek of PET-scan hersenen) en een onderzoek (NPO) bij de neuropsycholoog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.