Algemeen verbod op lachgas: bezit, verkoop en vervoer worden strafbaar

De federale regering heeft op de ministerraad een verbod op het bezit, de verkoop en het vervoer van lachgas, als het gebruikt wordt om in een roes te geraken, goedgekeurd. Vrijdagmiddag gaven minister van Justitie, Paul Van Tigchelt, en minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, hierover tekst en uitleg aan de pers in het politiebureau van Sint-Katelijne-Waver.

Minister Verlinden verklaart in een video-interview waarom de regering dit beslist: "Het gebruik van lachgas betekent een risico voor de gezondheid van de gebruiker. We hebben al gevallen van een klaplong en bevroren longen gezien en daarnaast leidt het tot concentratiestoornissen waardoor lachgas gebruiken en achter het stuur kruipen gevaarlijk is."

Eenzelfde verhaal bij minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). "Rijden onder invloed is een van de drie grootste killers in het verkeer, samen met afleiding achter het stuur en overdreven snelheid", aldus Gilkinet. "Het verbod op lachgas is dus een belangrijk stap voorwaarts, niet enkel voor de volksgezondheid, maar ook voor de verkeersveiligheid. Rijden onder invloed van dit gevaarlijk product houdt dus een onaanvaardbaar risico in voor jezelf en voor de andere weggebruikers."

Medische sector

Legaal gebruik van lachgas kan wel nog: in de medische sector en de voedingssector bijvoorbeeld. Politie of parket moeten bepalen of het bezit of vervoer van lachgas 'oneigenlijk' is of niet, legt minister Van Tigchelt uit: "We viseren hier geen mensen die een mooie slagroomtaart willen maken, ook geen wielertoeristen die kleine patronen bij zich hebben om fietsbanden op te pompen. Wie we wel viseren, zijn jongeren die om 2u 's nachts betrapt worden in het uitgaansmilieu met grote hoeveelheden lachgas. Die kunnen moeilijk beweren dat ze een taart wilden bakken."

De federale ministerraad keurde vrijdag een Koninklijk Besluit goed dat lachgas toevoegt aan de drugsreglementering. Zo komt er een gelijkaardige aanpak als bij vaststellingen van cannabis. 

De verkoop (fysiek en online), het vervoer en het bezit van lachgas worden verboden. Indien het om persoonlijk gebruik gaat, kan bij een eerste betrapping een boete tot maximaal 200 euro worden opgelegd. Bij een tweede en derde betrapping kan de boete respectievelijk oplopen tot maximaal 400 en 800 euro. Dealers van lachgas riskeren zwaardere boetes, verbeurdverklaringen en zelfs celstraffen tot 5 jaar of meer als er sprake is van een bende.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.