Aangrijpende expo in inkomhal AZ Alma

Tot eind september kan u vrijblijvend een bezoek brengen aan de toch wel speciale en aangrijpende tentoonstelling ‘nevel en mist’ in de vroegere ziekenhuisshop in de inkomhal van AZ Alma. Het gaat om een combinatie van zes schilderijen, olieverf op doek, en zes gedichten rond het thema Alzheimer en dementie. De doeken zijn van Kristin Leys die zich hiervoor liet inspireren door gedichten van haar vader Herman Leys.

Kristin Leys is de echtgenote van dokter Hans Jonnaert, arts-specialist in de pneumologie in AZ Alma. Haar vader, Herman Leys, schreef niet alleen romans maar publiceerde ook verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften en was recensent voor de Standaard der Letteren.

“Mijn vader werd eind de jaren ‘90 geconfronteerd met beginnende ziekte van Alzheimer en is overleden in 2013. De geselecteerde gedichten schreef hij tussen 2004 en 2006, erover praten ging moeilijk maar zijn ervaring en gevoel  verwoorden in poëzie lukte hem wel”, vertelt Kristin. “Enkele van zijn gedichten werden reeds gepubliceerd, maar op zolder vonden we nog gedichten terug rond hetzelfde thema."

"Na een oproep van de Kunstkring Aalter ben ik hiermee aan het werk gegaan. Het was voor mij een zeer emotionele opdracht, want toen hij tien jaar geleden gestorven is, hebben we nooit echt afscheid kunnen nemen. Ik ben heel blij dat we dat nu wel, bij de vernissage van deze tentoonstelling, hebben kunnen doen met de hele familie. Het is een mooi eerbetoon aan mijn vader.”

De tentoonstelling ‘nevel en mist’ is zowel een artistiek als sociaal project, want Kristin maakt er een reizende expositie van. Na de doortocht in AZ Alma verhuizen de zes werken en gedichten naar andere locaties.

“Bezoekers die zelf met beginnende Alzheimer geconfronteerd worden of mantelzorgers van dementerende patiënten vinden de gedichten en werken heel herkenbaar”, ervaart Kristin. “Het is soms heel emotioneel en ik hoor van bezoekers dat de tentoonstelling het onderwerp ook bespreekbaar maakt.”

De tentoonstelling ‘nevel en mist’ met gedichten van Herman Leys en doeken van Kristin Leys loopt tot eind september in de vroegere ziekenhuisshop in het Atrium van AZ Alma, Ringlaan 15 te Eeklo en is elke dag vrij toegankelijk.

Op de foto: kunstenares Kristin Leys met haar echtgenoot dokter Hans Jonnaert

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.