Aalsterse ziekenhuizen: meteen reageren bij beroertesignalen, ook als die spontaan overgaan

Naar aanleiding van de Europese Dag van de Beroerte vandaag, pleiten de Aalsterse ziekenhuizen A.S.Z. en OLV voor meer bewustzijn rond beroertes. Met FAST (Face – Arm – Speech – Time) kan bepaald worden of er mogelijk sprake is van een beroerte.

Soms trekken de symptomen al snel spontaan weg. In dat geval kan het gaan om een TIA (Transient Ischemic Attack). “Een TIA wordt in de volksmond wel eens een ‘verwittiging' genoemd”, vertelt neuroloog Wim Wissaert. “Maar dit is een zeer ernstige waarschuwing, want een volwaardige beroerte ligt vaak op de loer. De juiste reactie bij een scheefhangende mond, spraakproblemen of gevoelsverlies aan één lichaamszijde is naar de dienst Spoedgevallen komen, en wel meteen. Ook als de symptomen spontaan weggaan.”

“Onlangs nog had ik een patiënt die ‘s avonds spraakproblemen had, maar toch gewoon naar bed ging. De dag daarop bezocht hij eerst de huisarts, die hem meteen doorstuurde naar de dienst Spoedgevallen. Zonde, want tijd kan cruciaal zijn in zo'n geval.”

Geen pijn, wel een medisch spoedgeval

Symptomen zoals spraakproblemen, verlamming van één arm of een scheefhangende mond hoeven niet altijd te wijzen op een TIA of beroerte, het kan bijvoorbeeld ook gaan om een aanval van epilepsie. Maar zulke neurologische alarmsignalen moeten wél altijd ernstig genomen worden. En tijd is cruciaal.

“Veel mensen onderschatten de ernst”, geeft dr. Wissaert mee. “Een hartaanval doet pijn. Je weet heel goed dat er iets mis is en zal daarnaar handelen. Maar gaat er iets mis in de hersenen, dan voelen we geen pijn. De hersenen hebben weliswaar miljoenen neuronen, maar het is een gevoelloos orgaan. Dat maakt dat mensen de ernst verkeerd inschatten en kostbare tijd verloren laten gaan.”

Hoe sneller een beroerte behandeld wordt, hoe minder hersenweefsel verloren gaat en hoe beter je vooruitzichten zullen zijn. Wie met deze symptomen binnenkomt op de dienst Spoedgevallen, zal gezien de mogelijke gevolgen en ernst voorrang krijgen in de triage. Er wordt zo snel mogelijk een CT-scan genomen om drie zaken na te gaan: uitsluiten van een hersenbloeding, de doorgankelijkheid van de bloedvaten in de hersenen en de eventuele schade aan het hersenweefsel door zuurstoftekort. Een multidisciplinair team bepaalt dan zeer snel de therapie, die kan bestaan uit toediening van bloedverdunners en/of een trombectomie, waarbij de bloedklonter wordt verwijderd voor hij nog meer schade kan aanrichten.

Wat als de symptomen geleidelijk optreden?

Bij een beroerte treden de symptomen plots en gelijktijdig op. Betekent dit dat je je geen zorgen hoeft te maken als er geleidelijk zulke zaken merkbaar worden? “Zeker niet”, benadrukt dokter Wissaert. “In dat geval kan het bijvoorbeeld gaan om een hersentumor en ook hier is tijd cruciaal. Onthoud dus dat neurologische uitval altijd heel ernstig genomen moet worden en snel onderzocht moet worden. Time is brain.”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.