Beroep van vastgoedmakelaar binnenkort beter gereglementeerd

De wet die de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar regelt, wordt binnenkort op verzoek van de sector herzien. Als verkoper, koper, verhuurder of huurder kunt u binnenkort rekenen op een betere bescherming in geval van twijfelachtige praktijken. 

Net zoals in andere sectoren zijn er in de vastgoedsector maar enkele zwarte schapen nodig om het geheel van een toch respectabel beroep te stigmatiseren. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) heeft dit goed begrepen, en is verheugd over de toekomstige hervorming van de wet die de uitoefening van het beroep van vastgoedmakelaar reglementeert. Het doel van de hervorming is uiteraard om illegale of frauduleuze praktijken te bestrijden.

De belangrijkste nieuwigheid is de verplichting voor alle vastgoedmakelaars om met een ‘derdenrekening’ te werken. Dit type afzonderlijke bankrekening wordt voornamelijk gebruikt voor het innen van eventuele voorschotten die worden betaald tijdens een vastgoedtransactie waarvoor de vastgoedmakelaar als tussenpersoon optreedt. Waarom werken met een derdenrekening? Simpelweg omdat het een rekening is die losstaat van het eigen of professioneel vermogen van de vastgoedmakelaar: niet alleen kan de makelaar op die rekening geen transacties voor eigen rekening uitvoeren, maar bovendien zijn de bedragen op de rekening beschermd in geval van faillissement van de rekeninghouder.

Die werkwijze is geïnspireerd op wat reeds wordt toegepast voor notarissen, advocaten of gerechtsdeurwaarders.

Daarnaast zou het BIV meer bevoegdheden verkrijgen bij het behandelen van klachten over erkende vastgoedmakelaars. Het Instituut zal met name een spoedprocedure voor een rechter kunnen inleiden om de toegang tot de derdenrekeningen van een van zijn leden te blokkeren in geval van beroep. De behandeling van klachten zal ook transparanter zijn, waarbij de eventuele gevolgen zullen worden meegedeeld aan de aanklagers.

In de eerste helft van 2018 behandelde het BIV 235 klachten over de activiteiten van zijn makelaars, waarvan 61 met disciplinaire maatregelen tot gevolg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.