Psychiatrisch ziekenhuis Asster realiseert nieuwbouwproject van meer dan 42 miljoen euro

Het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden gaat tegen eind 2025 een nieuwbouwproject realiseren met onder meer 106 bedden op vier verschillende afdelingen. De Vlaamse overheid investeert 42 miljoen euro in "het psychiatrisch ziekenhuis van de toekomst" bij Asster.

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met complexe geestelijke gezondheidsproblemen. Om op de stijgende zorgvragen een "innovatief, kwalitatief en modern antwoord" te bieden, zal Asster op de campus stad een nieuwbouwproject van meer dan 42 miljoen euro realiseren, wat naar de normen van een psychiatrisch ziekenhuis "gigantisch en uniek" is, klinkt het.

Het bouwconcept omvat onder meer 106 bedden op vier verschillende afdelingen, die rekening houden met de nieuwste richtlijnen inzake bijvoorbeeld vrijheidsbeperkende maatregelen, safegardens en rooming-in, waarbij familie of vrienden kunnen inslapen. De bestaande kapel en het klooster worden volledig gerestaureerd.

De Vlaamse regering besliste dit voorjaar om 30 miljoen euro VIPA-middelen per jaar te investeren voor infrastructuurwerken van ziekenhuizen, waarvan 7 miljoen voor de psychiatrische ziekenhuizen. Het nieuwbouwdossier van Asster is recent goedgekeurd door de Vlaamse regering. Dat impliceert dat er jaarlijks 1,4 miljoen euro voor Asster wordt voorzien. Het psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Truiden gaat een lening van dertig jaar aan, wat neerkomt op 42 miljoen euro.

De Vlaamse overheid voorziet een totale investering van 200 miljoen euro - jaarlijks 7 miljoen op een termijn van zo'n dertig jaar - voor infrastructuurwerken in psychiatrische ziekenhuizen.

"Een historisch hoog bedrag. Hiermee willen we het mogelijk maken voor psychiatrische ziekenhuizen om een moderne en aangename zorgomgeving te bieden aan de patiënten die op moment van hun verblijf zich in een heel kwetsbare periode van hun leven bevinden", zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.